Piroska
-2 °C
5 °C

'Holt lelkek' a román háziorvosoknál

MTI
2004.01.23. 08:53
"Holt lelkek" tízezrei szerepelnek páciensként a román főváros háziorvosainak nyilvántartásaiban - derítette ki Bukarest városi egészségbiztosítási hatósága.

Miután az említett hatóság összevetette a bukaresti háziorvosok gondozottainak névjegyzékét a rendőrség lakosság-nyilvántartási adataival, megállapíthatta, hogy nem kevesebb mint 40 ezer elhunyt személyt továbbra is élő páciensként tartanak nyilván a háziorvosok.

Az egészségbiztosítás bukaresti illetékesei ugyanakkor siettek leszögezni: ez a rendellenesség nem a háziorvosok vétke. A baj gyökere, hogy nincs összhang a sokszor amúgy is hibás lakossági nyilvántartásnak, az elhalálozások regisztrálási rendszerének, valamint az egészségügyi ellátás intézményeinek az adatai között. A kórházakban elhalálozottak nevét és számát vagy a mentőszolgálatok által kiállított halotti bizonyítványok adatait senki sem közli a háziorvosokkal, akiket a legtöbbször az elhunytak hozzátartozói sem értesítenek. Gyakori eset, hogy egy-egy személy két-három háziorvos nyilvántartásában is szerepel.