Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A katalán kormányfő kapcsolatba lépett az ETA-val

MTI
2004.01.26. 15:12
A katalán regionális kormány feje megerősítette hétfőn azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint nemrég kapcsolatba lépett a baszk szeparatista ETA vezetőségével egy fegyverszünet megtárgyalása céljából.

Josep Lluis Carod-Rovira, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) vezetője - nem válaszolva egyetlen kérdésre sem az ügyet illetően - a sajtó képviselői előtt kijelentette: a kapcsolatfelvétel "célja annak elősegítése, hogy az ETA elfogadjon egy fegyverszünetet, és abbahagyja a fegyveres harcot". A katalán kormányfő hangsúlyozta, hogy a találkozó "az ETA kezdeményezésére" jött létre, s nem vezetett "semmiféle paktumhoz, egyezményhez vagy ellenszolgáltatáshoz, mert egyetlen kormány nevében sem beszéltem". Hozzátette, hogy az ERC főtitkáraként és nem a katalán vezetőség tagjaként cselekedett.

Madridban Ángel Acebes Paniagua spanyol belügyminiszter "azonnali magyarázatot" kért Carod-Rovirától és a szocialista Pasquel Maragall katalán elnöktől "az ETA terrorszervezettel folytatott tárgyalásokra".