Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Orbán is részt vett a Bundestag emlékülésén

MTI
2004.01.27. 13:44
A bizalom jeleként értékelte a német parlament alsóházának (Bundestag) elnöke azt, hogy csaknem hatvan évvel a II. világháború után ismét százezer zsidó él Németországban, a németországi zsidó közösség létszámát tekintve a harmadik Európában. Wolfgang Thierse kedden, a náci önkényuralom áldozatainak emléknapján beszélt a Bundestagban. Az emléknap 1996-os életre hívása Roman Herzog korábbi német államfő nevéhez fűződik. Herzog az auschwitzi haláltábor felszabadulásának (1945. január 27.) évfordulóját választotta a megemlékezés napjául. Az esemény egybeesik egy másik évfordulóval is: 1944 januárjának végén szűnt meg Leningrád blokádja, amelynek során a németek megpróbálták kiéheztetni a várost.

A Bundestag üléstermében a vendégek között foglalt helyet Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke is, aki küldöttség élén politikai megbeszéléseket folytat a német fővárosban az ellenzéki kereszténydemokrata unió (CDU) vezetőivel. Az emlékülésen megjelent az összes német közjogi méltóság, s Gerhard Schröder kancellárral az élen szinte teljes létszámban a kormány is.

A Bundestag elnöke szerint Európa politikai és kulturális integrációja csak "az emlékezés európai kultúrájának alapján" történhet meg. A házelnök nehezményezte, hogy a német társadalomban - manifesztálódva, avagy csak látensen - ismét terjed az antiszemitizmus.