Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Húsz percre látogatta meg a pápát az amerikai alelnök

MTI
2004.01.27. 14:17
Alig húsz percig tartott Dick Cheney amerikai alelnök látogatása a pápánál, s ezen belül a négyszemközti megbeszélés a pápai könyvtárban - amelyen diplomáciai források szerint elsősorban Irak és a Közel-Kelet volt a fő téma - még a negyedórát sem érte el. Cheney - aki feleségével és leányával látogatott el kedden a Vatikánban - csaknem háromnegyed órán át tárgyalt a pápai kihallgatás után Angelo Sodano bíborossal, vatikáni államtitkárral.

Az Egyesült Államok számára kényes kérdés, hogy a Vatikán elvetette az iraki probléma erőszakos rendezését, az ENSZ szerepvállalását sürgeti, s a közel-keleti kérdésekben sem mindig Washington szájíze szerint foglal állást. Júniusban Colin Powell amerikai külügyminiszter látogatott a Vatikánba, hogy megpróbálja elsimítani a nézeteltéréseket, s ezt tette Cheney is, akinek ez az első vizitje a pápánál. George Bush amerikai elnököt már kétszer fogadta a katolikus egyházfő: 2001 júliusában castelgandolfói rezidenciáján, majd 2002 májusában.

II. János Pál pápa a vatikáni sajtószolgálat közlése szerint az amerikai alelnököt üdvözölve arra kérte az Egyesült Államokat, hogy "tegyen meg mindent a békét szolgáló nemzetközi együttműködés és szolidaritás érdekében, hiszen ez az egész emberiség óhaja". Az amerikai nép mindig is a szabadság, az igazságosság és az egyenlőség alapvető értékeinek híve volt - emlékeztetett az egyházfő. Az amerikai néphez intézett üdvözletében hangsúlyozta: a háborúk, igazságtalanságok és megosztottság sújtotta világban az emberiség nagy családja egységének érdekében éppen ezen értékek, a béke és az emberi méltóság szavatolásának előmozdításán kell fáradozni.