Rudolf
2 °C
13 °C

Rekord büntetést szabtak ki a német szociáldemokratákra

MTI
2004.01.27. 14:53
Wolfgang Thierse, a német parlament alsóházának (Bundestag) szociáldemokrata elnöke egy wuppertali adományügy miatt 768 ezer euró pénzbírsággal sújtja pártját (SPD) - közölte kedden a Bundestag. Ez a legszigorúbb pénzbüntetés, amelyet az SPD-re a pártokról szóló törvény megszegése miatt valaha is kirónak, ám Inge Wettig-Danielmeier, az SPD pénztárosa közölte, hogy a döntést valószínűleg megtámadják a berlini közigazgatási bíróságon.

Az ügy szálai 1999-re nyúlnak vissza, amikor is Uwe Clees építési vállalkozó 500 ezer márkát (körülbelül 256 ezer eurót) adományozott egy wuppertali SPD-szervezetnek Hans Kremendahl főpolgármester választási kampányának finanszírozására. Clees cserébe "tervezési biztonságot" kért, azaz pénzzel való befolyásolás útján biztosra akart menni egy építkezés ügyében. Inge Wettig-Danielmeier 2002 áprilisában a Bundestag vizsgálóbizottsága előtt azt hangsúlyozta, hogy az SPD oldaláról nézve semmi sem szólt az adomány visszautasítása mellett, miután közölték Clees-szel: ne várjon ellenszolgáltatást.

A Bundestag illetékesei azonban jogellenesnek tartják a pénz elfogadását, amelyet szabálytalanul könyveltek el. A pártokról szóló törvény alapján Thierse az adomány háromszorosának befizetésére kötelezi az SPD-t.