Auguszta
-4 °C
2 °C

Három fiatalkorút engedtek el Guantanámóról

MTI
2004.01.30. 06:00
Három fiatalkorú foglyot engedtek el a guantanámói amerikai börtönbázisról - jelentette be csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium.

Közleménye szerint miután a tárca vezetése konzultált más amerikai illetékesekkel, arra a megállapításra jutott, hogy ezek a rabok nem veszélyeztetik az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit, ezért fogva tartásuk felesleges.

A Pentagon nem tett említést a szabadultak jelenlegi életkoráról, elfogásuk időpontjáról, mint ahogy arról sem: mely ország(ok) szülöttei, és szabadulásuk után hova mennek. Annyit tudni, hogy nem kormányszervek segítenek majd nekik visszatérni a mindennapi életbe saját országukban.

A kubai Guantanámón lévő amerikai haditengerészeti támaszponton olyan személyeket börtönöztek be, akik kapcsolatba kerültek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

A Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogvédő szervezet csütörtökön azzal a váddal illette meg Washingtont, hogy még mindig gyermekeket tart fogva a börtönbázison. Egyik vezetője, Jo Becker helyeselte ugyan a három kiskorú elengedését, de megállapította, hogy még mindig gyermekek sínylődnek a guantanámói fogságban. Kifogásolta azt is, hogy a kiskorú rabokat nem különítik el a felnőttektől, nem részesítik őket oktatatásban. Mindez ellenkezik a gyermekek védelmére vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal - mutatott rá az aktivista.