József, Bánk
-7 °C
0 °C

A Hamász is vállalta a jeruzsálemi buszrobbantást

MTI
2004.01.30. 11:03
A Hamász szélsőséges palesztin szervezet is vállalta a csütörtökön Jeruzsálemben végrehajtott buszrobbantást, amelynek az öngyilkos merénylőn kívül tíz halálos áldozata volt. A Hamász pénteki közleménye előtt, még a merénylet napján jelentkezett a - Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő - al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, közölve, hogy egyik tagja robbantotta fel magát a buszon.

A zavart tovább növeli, hogy az al-Aksza - amely maga is több frakcióra oszlik - pénteken Rámalláhban újabb közleményt adott ki, amelyben tagadja a korábbit, miszerint a szervezet állna az akció mögött. Maga a robbantó - egy 24 éves betlehemi palesztin rendőr - sem segített a kétértelműség eloszlatásában: két levelet hagyott hátra, s az egyikben az al-Aksza, a másikban a Hamász nevében vállalta tettét.

A Hamász bosszúnak nevezte a robbantást azért, hogy izraeli katonák előzőleg, szerdán megöltek nyolc palesztint a Gázai övezetben. Ugyanez az indok szerepel az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai által csütörtökön írt első üzenetben is. Gyakran előfordul, hogy különböző palesztin terrorszervezetek egyaránt vállalnak egy merényletet, de arra is van példa, hogy valóban közösen tervezik meg és hajtják végre az akciót.