Gerzson
-3 °C
2 °C

Felbosszantotta a Fehér Házat a belga miniszter nyilatkozata

MTI
2004.01.30. 11:56
André Flahaut belga védelmi miniszter alaposan felbosszantotta a Fehér Házat azzal a minap tett kijelentésével, hogy "ha amerikai lennék, egy demokratára szavaznék" (az amerikai elnökválasztáson). A belga sajtó pénteki jelentései szerint Washington határozottan visszautasította és elfogadhatatlan beavatkozásnak nevezte a belga szocialista miniszter szavait, amelyeket egy sajtónyilatkozatában mondott.

Flahaut nyilatkozatában volt egy másik kitétel is, amelyet zokon vettek Washingtonban. Gunyorosan beszélt az amerikai védelmi politika hatékonyságáról, úgy fogalmazva, hogy az amerikaiak "három repülőgépet is bevetnek, ha 15 embert el akarnak juttatni A pontról B pontra, csak hogy biztosan sikerüljön a dolog". íp> Colin Powell amerikai külügyminiszter felhívta belga kollégáját, Louis Michelt, hogy kifejezze nemtetszését - jelentette a De Standaard című brüsszeli lap. Guy Verhofstadt miniszterelnök ennek nyomán írásos dorgálásban részesítette védelmi miniszterét. A liberális kormányfő mindenképpen el szeretné kerülni, hogy újabb vita terhelje meg a két ország viszonyát.

Az utóbbi időben amúgy is sok súrlódást okozott az iraki konfliktussal kapcsolatos vita és az az időközben már eltörölt belga törvény, amely illetékessé nyilvánította a belgiumi bíróságokat minden népirtási ügyben, függetlenül attól, hogy hol követték el a bűncselekményt. E törvény jegyében belga bíróságokon panaszt emeltek Tommy Franks amerikai tábornok, az Irakot megszálló koalíció parancsnoka ellen is.