Bernadett
-2 °C
4 °C

Vizsgálatot indított Chirac a Juppé-ügyben

MTI
2004.02.01. 20:42
Vizsgálatot rendelt el Jacques Chirac francia elnök annak megállapítására, hogy valóban gyakoroltak-e nyomást a nanterre-i bíróságra.

A francia államfő két nappal azután hozta meg döntését, hogy pénteken a nanterre-i bíróság tizennyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Alain Juppé volt francia miniszterelnököt. Juppét tíz évre eltiltották a politikai tisztségvállalástól, tehát a választhatóság jogától is. Ennek értelmében nem indulhat jelöltként a 2007-ben esedékes következő elnökválasztáson.

Az elnökjelöltségre is esélyesnek tartott 58 éves politikust a nanterre-i bíróság a párizsi városháza részéről megkötött fiktív munkaszerződések kifizetésében találta részesnek. Juppé akkor pénzügyi illetékes volt a Chirac vezette párizsi városházán, ahol hét jobboldali RPR párttag kapott fiktív megbízásokat.

A miniszterelnöki hivatal közlése szerint egyes meg nem nevezett bírákat megfenyegettek, nyomást gyakoroltak rájuk, és behatoltak irodáikba.

A nanterre-i bírák döntése ugyanakkor problémát jelenthet Chirac számára is, hiszen a kérdéses időszakban ő volt a francia főváros főpolgármestere. Ha lejár elnöki megbízatása, megszűnik a mentelmi joga is, amely jelenleg védelmet nyújt számára a rendőrség vizsgálódásaival szemben.