Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hajszálon múlt a beteg Karadzic elfogása

MTI
2004.02.04. 06:32
Kevésen múlt, hogy a boszniai nemzetközi békefenntartó erő (SFOR) január közepén nem tudta elfogni a háborús bűnök miatt körözött Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt - mondta a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze kedden. Carla Del Ponte a boszniai horvát-muzulmán államalakulat televíziójának nyilatkozva elmondta: Karadzic mindössze néhány órát tartózkodott a boszniai Szerb Köztársaságban fekvő Pale körzetében, az SFOR katonái pedig távozása után két órával értek a helyszínre.

Az SFOR az említett időszakban palei kórházakban, templomokban és magánházakban kutatott Karadzic után. A város az 1992-1995 között zajlott boszniai háború idején a boszniai szerb kormány székhelye, Karadzic főhadiszállása volt. A békefenntartók szerint a beteg Karadzic vélhetően azért bukkant fel a térségben, hogy orvosi segítséget kérjen.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja Karadzicot a boszniai háborúval összefüggésben.