Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Amerikai közvetítéssel egyesülne Ciprus

MTI
2004.02.07. 10:02
Az Egyesült Államok közbenjárását kérte Törökország a Ciprus újraegyesítéséről ENSZ-kezdeményezésre folytatandó újabb tárgyalások néhány, Ankara által kifogásolt részletének a rendezéséhez.

Abdullah Gül török külügyminiszter az egyik török tévécsatornának pénteken elmondta: telefonon kapcsolatba lépett Colin Powell amerikai külügyminiszterrel, Recep Tayyip Erdogan török kormányfő pedig George Bush amerikai elnököt hívta fel, kérve, hogy Washington járjon közben az ENSZ-nél a Törökország által vitatott kérdések rendezése végett.

Ankara több ponton kifogásolja a Kofi Annan ENSZ-főtitkár által a jövő keddi tárgyalásokra küldött meghívó levél tartalmát - mondta Gül, közelebbről meg nem határozott "eljárási problémákat" emlegetve.

A sajtóban közzétett Annan-levél szerint a ciprusi görög és török vezetőknek előzetes beleegyezésüket kellene adniuk abba, hogy elfogadják az ENSZ döntőbíráskodását a tárgyalásokon esetleg nem tisztázott kérdésekben, a rendezési megállapodás tervezetét pedig április 21-én népszavazásra bocsátják a megosztott földközi-tengeri szigetországban. Annan azt is szeretné, hogy az egyezmény betartását szavatoló külföldi országok - Törökország, Görögország és az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia - még a népszavazás előtt hagyják jóvá a megállapodást.

Ciprus 1974 óta megosztott a görög és a török közösség között. Amennyiben május 1-ig nem állapodnak meg az újraegyesítésről, a szigetnek csak a déli, zömmel görögök lakta része csatlakozik az Európai Unióhoz.