Benedek
-4 °C
5 °C

Szlovénia: Bérbe adják a kormány luxusgépét

MTI
2004.02.11. 18:52
Bérbe adja Szlovénia öt évre egy külföldi cégnek a kormány sok vitát kiváltó luxusrepülőgépét - közölte szerdán a ljubljanai pénzügyminisztérium. A sajtó és a tömegtájékoztatás élesen bírálta a 28 millió dollárba került Falcon 2000 EX repülőgép beszerzést, amelyet annak idején Janez Drnovsek miniszterelnök kormánya vásárolt meg. Drnovsek jelenleg az ország államfője.

A repülőgép bérlője havi 125 ezer dollárt fog fizetni a légi járművért. Az öt év alatt a teljes bérleti díj 7,5 millió dollárt tesz majd ki. Az idézett közlemény a bérlő céget nem nevezte meg. Szlovén újságok, közelebbről meg nem nevezett kormányforrásokat idézve arról számoltak be, hogy a gépet egy New York-i székhelyű hajógyár fogja bérelni. Megfigyelők felidézik, hogy Drnovsek - aki aggódott, hogy a viták kereszttüzébe került üzlet ártalmas lehet a 2002. decemberi elnökválasztáson való indulására nézve - igyekezett elállni a vételi szerződéstől. A kormány azonban végül mégis megvásárolta a repülőgépet, miután a gyártó francia Dessault cég büntető intézkedéseket helyezett kilátásba.

Az Anton Rop vezette új kormány sohasem használta a Falcont, helyette inkább egy 17 éves LearJet repülőgéppel közlekedett, s hivatalba lépése óta arra törekedett, hogy bérbe ajda a luxus repülőt.