Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Urándúsító centrifuga tervrajzaira bukkantak Iránban

MTI
2004.02.12. 18:38
Urán dúsítására használatos centrifuga titkos tervrajzaira bukkantak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei Iránban. A leletről csütörtökön számoltak be Bécsben a nemzetközi szervezet névtelenséghez ragaszkodó diplomatái. Az előzetes vizsgálatokból úgy tűnik, hogy a rajzok egy olyan urándúsító készülék tervei, amelyet nemrégiben Líbiában találtak.

Irán tavaly októberben, tizennyolc évi titkolózást követően adta át - az általa békés célúnak mondott - atomprogramjának részleteit a NAÜ-nek, és beleegyezett abba, hogy a bécsi székhelyű szervezet ellenőrei széles körű vizsgálódásokat folytassanak az ország területén. Nem tett említést azonban a most fellelt tervekről. Diplomaták elmondták, hogy a tervrajzok megtalálása az apró részleteket összeillesztő NAÜ-ellenőrök érdeme.

A rajzokon a brit-német-holland Urenco vállalat kifejlesztette G2 jelű centrifuga részletes tervei láthatók. Nincs arra utaló jel, hogy a lelet az Urencótól származik - a cég korábban megtagadta, hogy technológiát adjon el Iránnak. Az acélból készült G2 centrifuga fejlettebb eszköz, mint az iráni Natanz atomerőművében használt G1-es verzió.

A bécsi bejelentés egy nappal követte az Egyesült Államok elnökének beszédét, amelyben George Bush elismerte: nem valósul meg tökéletesen a tömegpusztító fegyverek kereskedelmét tiltó szabályok betartatása. Az amerikai elnök arra szólította fel az ENSZ-t és annak tagállamait: lépjenek fel a büntetőjog eszközével a nukleáris anyagok csempészetével szemben.

A NAÜ főigazgatója csütörtökön kiadott közleményében tudatta: osztja Bush elnöknek az atomtechnológia feketepiacával kapcsolatos aggodalmát, és az atomfegyverek terjedése elleni aktívabb fellépésre ösztönözte az atomhatalmakat, köztük az Egyesült Államokat is.