Sára, Márió
2 °C
6 °C

Palesztin gyereket lőttek agyon

MTI
2004.02.12. 21:47
Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin gyermeket a Gázai övezetben, egy másikat pedig megsebesítettek csütörtökön. Egy palesztin fegyveres korábbi sérülésébe halt bele. Az incidens a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében lévő Rafahban történt, s arról beszámoltak izraeli és palesztin források is. A gyermek, akit agyonlőttek, 12 éves volt, társa pedig 11 - közölték palesztin orvosi források. A palesztin fiú tetemét átadták a palesztin hatóságoknak. Egy izraeli katonai szóvivő elmondása szerint a két gyerek azok csoportjához tartozott, akiket palesztin fegyveresek küldtek az incidens helyszínére, hogy segítségükkel tőrbe csalják az izraelieket, és a 10-15 éves fiúkkal helyeztessenek el robbanószerkezeteket.

Egy palesztin fegyveres csütörtökön belehalt egy február elsejei jerikói incidensben szerzett sérüléseibe. A két palesztin halálával 3763-ra emelkedett az intifáda kezdete, 2000 szeptembere óta tartó erőszakhullám halálos áldozatainak száma. Az áldozatok között 2820 palesztin és 875 izraeli volt.

Gázában tízezrek vettek részt csütörtökön annak a tizenöt palesztinnak a temetésén, akiket az izraeli katonák előző napi akcióik során megöltek. A temetési menet résztvevői a levegőbe lövöldöztek, és bosszút sürgettek társaikért.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön felszólította Izraelt, hogy tartózkodjék a katonai erő túlzott alkalmazásától. A világszervezet vezető tisztségviselője a Gázai-övezetben szerdán végrehajtott izraeli támadásokra és azok 15 palesztin halottjára utalt.