Béla
13 °C
27 °C

Chisinau feltétel nélküli orosz kivonást követel

MTI
2004.02.12. 21:47
A Moldovai Köztársaság követeli "az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) isztambuli csúcsértekezletén kötött megállapodások legszigorúbb végrehajtását" - áll a moldovai külügyminisztérium hivatalos közleményében. Az orosz csapatok teljes és feltétel nélküli kivonását követelte ezzel a nemzetközi jogilag Moldovához tartozó Dnyeszter-mellékről csütörtökön a moldovai külügyminisztérium.

Moszkva kétezer katonáját állomásoztatja a Dnyeszter-melléken ottani fegyverraktárainak őrzésére. Chisinau a múlt év novemberében nem volt hajlandó olyan megállapodást aláírni Moszkvával, amelynek értelmében az orosz katonák békefenntartó erőként maradtak volna a szakadár területen, amely felett Moldova nem gyakorol ellenőrzést.

Egy 1994-ben kötött szerződés a csapatok 1997-ig való kivonását írta elő, ezt azonban Moszkva nem teljesítette. Két évvel később Oroszország az 1999-es isztambuli EBESZ-csúcson kötelezettséget vállalt arra, hogy 2002 végéig kivonja egységeit a területről. Az EBESZ-szel kötött újabb megállapodásban Moszkva azt vállalta, hogy 2003 végére vonja ki csapatait Moldovából, de ehhez sem tartotta magát.

Oroszország továbbra is csapatokat állomásoztat a nemzetközi jogilag Moldovához tartozó, úgynevezett Dnyeszter menti Köztársaságban. A főként orosz ajkúak lakta Dnyeszter-mellék, amelyet még Sztálin csatolt Moldovához, 1991-ben egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. Az 1992. évi, több száz emberéletet követelő véres harcoknak az orosz hadsereg beavatkozása vetett véget. Az EBESZ és az Egyesült Államok nemrég felhívásban sürgette Oroszországot tegyen eleget a Moldovával kapcsolatban vállalt nemzetközi kötelezettségeinek.