Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rasszista uszítás miatt felfüggesztett börtönt kértek Le Penre

MTI
2004.02.13. 18:59
Rasszista gyűlöletkeltést célzó provokáció miatt kéthavi felfüggesztett börtön, súlyos pénzbüntetés és a politikai szerepvállalástól való egyévi eltiltás kiszabását kérte az ügyészség Jean-Marie Le Penra a párizsi büntetőbíróság pénteki ülésén.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke ellen azért indult jogi felelősségre vonás, mert tavaly április 19-én, a Le Monde hasábjain megjelent cikkében fenyegető lázálomként festette fel, hogy Franciaországot 25 millió muzulmán özönölheti el a jövőben, akik ki fogják ragadni az irányítást a hazaiak kezéből, és megalázó helyzetbe taszítják Franciaország őshonos lakosságát.

Majd ha már nem ötmillió, hanem 25 millió muzulmán lesz nálunk, akkor ők fognak parancsolni, és a franciák a fal mellett fognak osonni, lesütött szemekkel"- jósolta az idegengyűlölő FN-vezér. "Ha pedig nem így viselkednek, majd megkérdezik tőlük: Hogy képzeled, hogy így nézhetsz rám, verekedést akarsz? És nem lesz más választás, mint gyorsan eltűnni, különben kaphat egy nagy frászt az ember!" - írta cikkében Le Pen. Az FN vezetője egyébként nem vett részt a pénteki tárgyaláson.