Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Urániumtartalmú hordót szállítókat fogtak Irakban

MTI
2004.02.15. 12:35
Urániumtartalmú hordót szállító irakiakat fogtak el az ország északi részében lévő Moszul közelében - jelentette be vasárnap egy magas rangú rendőrségi illetékes.

"Egy moszuli úttorlasznál két irakit fogott el az iraki rendőrség, amint autójukban egy nagy mennyiségű urániumot rejtő hordót szállítottak - közölte a ninivei rendőri vezetés tagja. Egy rendőr súlyos égési sérüléseket szenvedett, amikor kinyitotta a hordót; kórházba kellett vinni.

A körzetben, ahol a két férfit elfogták, nagyszabású nyomozási, házkutatási akció zajlik azóta, hogy február 1-jén Irbíl városában egy kettős robbantásos merényletben több mint száz ember meghalt. A támadás célpontja a körzetben hatalmat gyakorló két vezető iraki kurd párt egy-egy központja volt.

A nyomozás a most elfogott urániumszállítmánnyal kapcsolatban titokban zajlik, tekintettel arra, hogy tömegpusztító fegyverről van szó - mondta el a vezető rendőr, közölte továbbá, hogy a két gyanúsítottat átadták a megszálló amerikai hatóságoknak, azok folytatják a kihallgatást.

Az amerikai erők szóvivője az üggyel kapcsolatos újságírói megkeresésre azzal válaszolt, hogy nincs a témában mondandója.