Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Felfüggesztett börtön a francia ex-védelmi miniszternek

MTI
2004.02.16. 16:52
Tízhavi felfüggesztett börtönre ítélte illegális pártfinanszírozás bűncselekménye miatt Francois Léotard volt védelmi minisztert hétfőn a párizsi büntetőbíróság. Az ügy másik szereplőjét, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) kormánypárt szóvivőjét pénzmosásban való részvétel miatt magas pénzbüntetéssel sújtották.

A 61 éves elsőrendű vádlott, Léotard 1993-95 között vállalt miniszteri tisztet Édouard Balladur jobbközép kormányában. Ebben az időben csoportosított át a Matignon (miniszterelnöki hivatal) költségvetéséből ötmillió frankot (760 ezer eurót) akkori pártja, az időközben megszűnt Republikánus Párt (PR) számlájára a Fondo pénzintézet közreműködésével. Léotard a PR feloszlásakor búcsút mondott a közéleti szereplésnek.

A PR pártkasszájának törvénytelen feltöltését célzó manipulációban Renaud Donnedieu de Vabres, jelenlegi UMP-szóvivő, Léotard akkori kabinetfőnöke is részt vett, őt azonban csak pénzmosásban marasztalták el. A 15 ezer eurós (mintegy négymillió forint) pénzbüntetés megfizetésével mentesül a politikai következményektől, az ítélet nem fosztotta meg a választott tisztség viselésének jogától.