Emőke
-4 °C
9 °C

Folytatódnak a tárgyalások a kettős állampolgárságról

MTI
2004.02.17. 13:28
A kettős állampolgárság esetleges bevezetésének lehetőségeiről, feltételeiről folytatódnak a szakértői tárgyalások a Külügyminisztérium és a vajdasági magyar szervezetek között, de egyelőre nem tudni, mikor üléseznek legközelebb - mondta a tárca szóvivője keddi budapesti tájékoztatóján, az MTI kérdésére.

> "Kovács László külügyminiszter és Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke múlt pénteki budapesti megbeszélésén egyetértett abban, a következő szakértői fordulókon arra kell a hangsúlyt helyezni, hogy tisztázzák: milyen állampolgársággal járó jogokra és kötelezettségekre gondolnak a vajdasági magyar szervezetek" - jelentette ki Tóth Tamás.

> Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, melyek a magyar állam teherbíróképességének határai ebben a kérdésben. A szóvivő elmondta: a Külügyminisztériumban elkészült egy összehasonlító tanulmány arról, hogy mi az Európai Unió tagországai, illetve a Kárpát-medencei államok gyakorlata a kettős állampolgárság kérdésében.

> "Ezt a munkadokumentumot, ami reményeink szerint segítheti a szakértői konzultációsorozat munkáját, valamennyi érintett vajdasági magyar szervezetnek átadtuk" - fejtette ki Tóth Tamás.