Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Havel nem tudja, mit kezdjen magával

MTI
2004.02.17. 16:02
Václav Havel cseh exállamfő, aki egy éve vált meg a prágai Hradzsintól, úgy érzi, mintha újra kissé disszidens lenne. A hivatalából való távozása utáni első sajtóértekezletén Havel beismerte, hogy 13 évi elnökösködés után nehéz a visszatérés a civil életbe, s a társadalom sem igen tudja, hogy mit tegyen a politikussal.

Csehország (Csehszlovákia) történetében egyébként ő az első államfő, aki normális körülmények között, mandátuma lejártával távozott hivatalából. Elődei mind vagy meghaltak, vagy rákényszerítették őket a Hradzsin elhagyására.

Havel azt állítja, tévedett, amikor úgy vélte, hogy hivatalából való távozása után egyszerű polgárként élhet, s több lesz a szabad ideje, mint korábban. "Eredetileg azt terveztem, hogy olvasni, írni, utazni fogok, mint egy rendes nyugdíjas. Azonban minden másként alakult" - jegyezte meg.

Kifejtette, hogy irodát kell vezetnie, naponta legalább 30 levelet kap, amelyekre válaszolni kell, és számos meghívása van a világ minden tájáról. "Sajnos az írásra nem igen van időm, s az egészségemmel is törődnöm kell" - jegyezte meg.