Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fél évre meghosszabbították az olasz katonák iraki misszióját

MTI
2004.02.19. 06:21
Fél évvel meghosszabbították az olasz katonák iraki misszióját, miután az olasz szenátus elfogadta a külföldön végzett olasz békefenntartói tevékenység finanszírozásáról szóló rendeletet.

A szerdai szavazásban a kormánykoalíció képviselői egységesen a rendelet mellett szavaztak. Az ellenzék kisebb része nemmel szavazott, míg a legtöbb ellenzéki szenátor távol maradt a szavazástól.

A mostani szenátusi döntés alapján június 30-ig meghosszabbították az Irakban lévő olasz katonák mandátumát. Tavaly június óta az "Ókori Babilónia" elnevezésű művelet keretében 2700 olasz katona teljesít szolgálatot Irakban brit parancsnokság alatt. Az olasz kontingenst tavaly novemberben érte súlyos vesztesség, amikor az olasz csendőrök Nasszírijában lévő támaszpontja ellen végrehajtott öngyilkos merénylet során 19 olasz meghalt.

A szenátusi vitában Silvio Berlusconi kormányfő Forza Italia nevű pártjának képviselői azzal érveltek, hogy az olasz katonák nem háborúban vesznek részt, hanem a békét szolgálják Irakban.