Alfréd
-2 °C
2 °C

Betiltottak két reformpárti újságot Iránban

MTI
2004.02.19. 09:09
A teheráni ügyészség szerda este, néhány órával a választási kampány lezárása előtt elrendelte a két legnagyobb reformpárti napilap ideiglenes betiltását.

A Sarg és a Jász-i No című lapokat azért marasztalták el, mert az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács irányelveivel ellentétben leközölték azoknak a tiltakozó, mandátumukról lemondó képviselőknek a levelét, akik szembefordultak a konzervatív Őrök Tanácsának döntésével, miszerint a reformer képviselőket törlik a jelölőlistáról.

A Szajed Ali Hamenei ajatolláhhoz, az ország vallási és politikai vezetőjéhez intézett példa nélküli levélben, amelyet szerdán az iráni parlamentben is felolvastak, a képviselők arra kértek választ, hogy a 2300 képviselőjelölt törlésével miként szegülhetett szembe az Őrök Tanácsa Hamenei parancsaival, illetve hogy igazak-e azok a híresztelések, melyek szerint az ajatolláh a nyilvános kijelentések ellenére jóváhagyta az Őrök Tanácsának tevékenységét.

Isza Szaharhiz, az iráni sajtószabadság-szövetség egyik vezetője elmondta, szerdán este lapzárta előtt rendőrök jelentek meg a két lap szerkesztőségében, hogy közöljék velük az ideiglenes megjelenési tilalomról szóló döntést. A Sarg több újságíróját kihallgatták. A Jász-i No egyik alkalmazottja szerint az ügyészség emberei lepecsételték a lap helyiségeit.

A teheráni ügyészséget az a Szaid Mortazavi vezeti, aki mint a sajtóbíróság vezetője korábban - 2000 óta - több tucat újság bezárását rendelte el. Amikor tavaly a főváros főügyésze lett, rögtön az újságírók értésére adta, hogy ne várjanak tőle ezután sem több türelmet.