Bernadett
0 °C
4 °C

Az MVSZ tiltakozik a magyar-román határátlépési megállapodás ellen

MTI
2004.02.20. 16:11
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) követeli a kormánytól, hogy vizsgálja felül a magyar-román határátlépési megállapodást, mert az korlátozza a két ország állampolgárainak szabad mozgását - jelentette ki az MVSZ elnöke.

"Megengedhetetlen, hogy Magyarország (...) még a schengeni kötelezettségeken túlmutató gátakat emeljen a határon túli magyarok Magyarországra való érkezésével szemben" - mondta Patrubány Miklós, hozzátéve, hogy a kormányközi megállapodás "emberek ezreinek lehetetlenítette el az életét."

Az összességében 90 napot meghaladó tartózkodás - túltartózkodás - a másik ország területén, megfelelő tartós vízum hiányában kiutasítást, pénzbüntetést és két évre szóló kitiltást vonhat maga után - olvasta fel a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusának február 5-én, a Szabadság című újságban közzétett közleményét.

Kijelentette: a megállapodás, amely az illegális munkavállalást kívánná visszaszorítani, megnehezíti az erdélyi családok életét. Sok szülő, nagyszülő van, aki az iskolai év alatt a Magyarországon letelepedetett gyermekeinek segít a gyerekfelügyeletben.

"Elfogadhatatlannak tarjuk, hogy a magyar állam bevezette ezt a korlátozást a másfél milliós erdélyi magyar nemzeti közösséggel szemben is" - jelentette ki.