György
16 °C
24 °C

Megfigyelik az ukrán politikusokat külföldön?

MTI
2004.02.20. 16:53
Képtelenségnek nevezte az ukrán titkosszolgálat (SZBU) pénteken annak a hírszerző tisztnek az állításait, aki azzal vádolta meg Leonyid Kucsma elnök rendszerét, hogy külföldön megfigyelteti az ellenzék képviselőit. Valerij Kravcsenko, az SZBU tábornoka, biztonsági tanácsadóként dolgozott Ukrajna berlini nagykövetségen.

"Valerij Kravcsenko vádjai képtelenek. Az SZBU munkatársai nem kérhetők meg semmilyen feladatra - beleértve a politikai jellegűeket is -, amely ellenkezne az ukrán törvényekkel" - áll az ukrán biztonsági szolgálat közleményében.

Kravcsenko tábornok a Deutsche Welle rádiónak nyilatkozva kijelentette: bizonyítéka van arra, hogy az SZBU ügynökei külföldön "megfigyelik az ukrán parlament ellenzéki képviselőit, de a kormánytagokat is, a minisztertől a legmagasabb tisztségekig". Az ötvenkilenc éves tábornok azt is közölte: utasítást kapott a Mi Ukrajnánk jobboldali ellenzéki pártszövetség parlamenti képviselőinek megfigyelésére. Mint mondta, megtagadta az utasítás végrehajtását.