Sára, Márió
2 °C
6 °C

A jemeni elnök szerint súlyos hiba volt Irak elfoglalása

MTI
2004.02.22. 00:14
Ali Abdullah Szaleh szombaton nyilatkozott az al-Arabíja nevű műholdas tévéadónak. Kijelentette: az Egyesült Államok súlyos hibát követett el, amikor elfoglalta Irakot arra hivatkozva, hogy az országnak tömegpusztító fegyverei vannak. A jemeni elnök szerint az amerikaiak valójában azért rohanták le Irakot, mert az ország olajkincsére akarták rátenni a kezüket.

Nem állt meg a lábán az amerikai indok sem, hogy Szaddám Huszein valamiféle akadály lett volna, mivel a megbuktatott iraki elnök kész lett volna minden kérdésről tárgyalni az amerikaiakkal - tette hozzá.

Szaleh elnök bírálta azt a döntést is, hogy az Irakot megszálló koalíciós erők feloszlatták a korábbi iraki hadsereget és más fegyveres testületeket, mivel így irakiak millió váltak munkanélkülivé, és csatlakoztak az ellenálláshoz.

Az interjúban a jemeni államfő külön hangsúlyozta, hogy országa az Egyesült Államok partnere a terrorizmus elleni harcban. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Jemen nem engedélyezi területén amerikai katonai támaszpont létesítését.