Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hat embert öltek meg a Haiti felkelők

MTI
2004.02.22. 18:50
Legalább hat embert öltek meg a haiti lázadók a karibi szigetország második legnagyobb városa, Cap-Haitien elfoglalása közben vasárnap. Helyi rádióadók közölték, hogy a Pétime parancsnok által vezetett zendülők megütköztek Jean-Bertrand Aristide elnök híveivel, akik barikádokat építettek a város utcáin. Az összecsapásokban Aristide hívei közül legalább hatot megöltek, bár rendőrségi források szerint a halottak száma jóval nagyobb a rádiók által említett hatnál. Legalább hat embert öltek meg a haiti lázadók a karibi szigetország második legnagyobb városa, Cap-Haitien elfoglalása közben vasárnap.

Helyi rádióadók közölték, hogy a Pétime parancsnok által vezetett zendülők megütköztek Jean-Bertrand Aristide elnök híveivel, akik barikádokat építettek a város utcáin. Az összecsapásokban Aristide hívei közül legalább hatot megöltek, bár rendőrségi források szerint a halottak száma jóval nagyobb a rádiók által említett hatnál.

Vasárnap kora délután lángokban állt a város rendőrkapitánysága, a bíróság épülete és három, kormánypárti rádióállomás. Az Aristide-hez hű milícia vezetője, Jean-Robert Estimable repülőgépen menekült el a fővárosba, Port-au-Prince-be. A lázadók délután felvonulást tartottak az elővárosaival együtt egymillió lakosú Cap-Haitien központjában, de még vasárnap este elhagyhatják a várost, ha tartják magukat megszokott taktikájukhoz. A rendkívül mozgékony lázadó egységek harcmodorára az a jellemző, hogy megtámadják a városokat, elkergetik a rendőröket és felgyújtják a kapitányságokat, majd kivonulnak, és a már egyszer elfoglalt városok között villámsebesen jönnek-mennek.

Port-au-Prince északkeleti elővárosában, Bon Repos-ban ismeretlen fegyveresek vasárnap hajnalban megtámadták a rendőrkapitányságot, és eközben egy járókelőt megöltek. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy ez a támadás is a zendüléssel áll-e összefüggésben. Az Aristide lemondását követelő fegyveres lázadás február eleji kirobbanása óta mintegy hatvan ember vesztette életét, több száz pedig megsebesült az összecsapások következtében.