Bernadett
-2 °C
4 °C

Putyin: Oroszországnak nincsenek birodalmi ambíciói

MTI
2004.02.22. 19:45
Vlagyimir Putyin elnök vasárnap megerősítette elkötelezettségét az orosz fegyveres (köztük a hadászati nukleáris) erők modernizálása mellett, bár ismét hangsúlyozta: Moszkvának nincsenek támadó szándékai, sem birodalmi ambíciói. Putyin a Honvédő Napjának előestéjén rendezett kremlbeli fogadáson megismételte: az orosz hadseregnek és haditengerészetnek meg kell felelnie a modern követelményeknek, mozgékonynak és professzionálisnak kell lennie, új generációs fegyverzettel és technikával kell rendelkeznie.

Putyin főparancsnoki minőségében a héten megszemlélte a fegyveres erők húsz év óta legnagyobb hadászati gyakorlatát. A manővereken két Barents-tengeri rakétaindítás csütörtököt mondott ugyan, de sikerrel próbálták ki egy olyan hiperszonikus repülő eszköz prototípusát, amely állítólag már a közeljövőben módot adhat egy bármiféle rakétavédelem leküzdésére képes fegyverrendszer kifejlesztésére.

Ez az új interkontinentális rakétarendszer mindenesetre támadófegyver lenne - jegyezték meg megfigyelők, akik új haditechnikai verseny kibontakozásától tartanak Oroszország és az Egyesült Államok között, dacára az atomarzenáljuk lefaragásáról kötött megállapodásuknak.