Géza
-12 °C
-4 °C

A cseh képviselőház megszavazta a Benes érdemeit méltató törvényt

MTI
2004.02.24. 16:57
A cseh képviselőház kedden élénk vita után megszavazta az Edvard Benes (1884-1948) volt csehszlovák köztársasági elnöknek az állam érdekében kifejtett tevékenységét méltató törvényt, amelyet a szociáldemokrata és kommunista képviselők egy csoportja terjesztett elő. A törvény akkor lép életbe, ha a szenátus is megszavazza, s az államfő aláírja.

Az egymondatos törvényjavaslatot a végső szavazáskor a jelen lévő 183 képviselő közül 118 támogatta. Igennel szavazott a szociáldemokrata képviselők többsége, az összes kommunista képviselő, s az ellenzéki polgári demokraták egy része. A törvényre egy szociáldemokrata, néhány polgári demokrata képviselő, valamint a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió összes jelen lévő képviselője mondott nemet.

"Edvard Benes az egykori Csehszlovákia megalapítói közé tartozik és nagy érdemei vannak abban, hogy ez az állam a II. világháború után is képes volt megújulni. Benes nélkül az önálló Csehszlovákia nem jött volna létre, és nem létezhetett volna" - volt olvasható az indoklásban.

A vitában Benes érdemeit senki sem kérdőjelezte meg, de többen azt a véleményt hangoztatták, hogy ezt felesleges törvényben kimondani.