Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Kutatják az eltűnt keletnémet pártpénzeket

MTI
2004.02.24. 16:57
Német-magyar kormánybizottság kutatja az NDK megszűnése, illetve a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) felbomlása után nagy valószínűséggel Magyarországra, illetve Magyarországon keresztül külföldre jutott keletnémet pártpénzek sorsát. A vegyesbizottság kedden kezdte meg munkáját Budapesten - közölte a német pénzügyminisztérium kedden Berlinben.

A bizottságot Caio Koch-Weser német pénzügyi államtitkár és Terták Elemér, a magyar pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára vezeti. A testület felállításáról korábban Medgyessy Péter magyar miniszterelnök és Gerhard Schröder német kancellár állapodott meg.

Az NDK-s pártvagyon sorsát kutató független bizottság (UKPV) már hosszabb ideje azt gyanítja, hogy az NDK megszűnésekor mintegy 6 milliárd márkát (700-750 milliárd forintot) síboltak ki az egykori NDK pártvagyonából, és ebből magyar bankok 100-200 millió márka eltűnésében érintettek. Ezek a pénzek később a feltételezések szerint Ausztriába, Spanyolországba, Luxemburgba, Liechtensteinbe és Svájcba vándoroltak.

A tavalyi év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is elismerte a "gyanús pénzmozgásokat" a korábbi NDK-számlákon a német fordulat idején - írta a dpa német hírügynökség.