Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Postás hírszerzők Romániában

MTI
2004.02.26. 11:44
A legnagyobb román titkosszolgálat a jövőben postai szolgáltatást is nyújthat jogi személyeknek külön díjazásért - írta csütörtöki számában a Cotidianul. A független román napilap beszámolt arról, hogy a legnagyobb román hírszerző szolgálat, az SRI a sajátosan titkos megbizatásain túl mostantól fogva "nagyon is civil" feladatkört láthat el, nevezetesen postai kézbesítéssel is foglalkozhat. A lap idézi azt a román kormányrendeletet, amelynek értelmében az SRI igazgatója engedélyezheti, hogy a szervezet hivatalos levelezést kézbesítő egysége pénzért, külön díjszabás alapján jogi személyek hétköznapi küldeményeit is továbbíthassa.

E jogszabály értelmében egy magáncég egyszerű átirattal felkérheti az SRI-t, hogy dokumentum-küldeményeit juttassa el egy adott címre, például egy másik céghez vagy valamelyik állami intézményhez. Erre azért lehet szükség, mert az adott küldemény - ha nem is tartalmaz állambiztonsági szempontból bizalmas információt - üzleti titok hordozója lehet.

A jogszabály azonban pontos korlátokat szab e postási tevékenységnek. Előírja ugyanis, hogy az SRI-posta jogi személyeknek nem szállíthat könyveket, újságokat, folyóiratokat, plakátokat, hirdetményeket, üdvözleteket, pénzt, gyógyszert vagy a titkos küldemények fizikai biztonságát fenyegető tárgyakat és anyagokat.