Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Zavargások Venezuelában

MTI
2004.02.29. 10:32
Hugo Chávez venezuelai államfő kemény fellépéssel fenyegette meg az ellenzéket szombaton, egy nappal azután, hogy két ember életét vesztette, ötvennégyen pedig megsebesültek az ellenzéki tüntetők és a katonai rendőrség összecsapásában.

Chávez fasisztáknak nevezte a tüntetőket és "washingtoni főnökeiket", akik "megpróbálták megzavarni a fejlődő országokat tömörítő G-15 csoport caracasi csúcsértekezletét". Azzal vádolta az ellenzéket, hogy vérontást akart látni. Közölte, hogy kész akár tankokat is bevetni az ellenzék által ellenőrzött fővárosi rendőrség ellen, és nem engedi, hogy a rendőrség felforgató erővé váljon.

Az ellenzéki erők pénteken hasztalan próbáltak eljutni a G-15-ök csúcsértekezletének helyszínéhez és átadni petíciójukat. A Nemzeti Gárdának nevezett katonai rendőrség könnyfakasztó gránátokkal és gumival bevont lövedékkel próbálta meghátrálásra kényszeríteni a biztonsági kordon átlépésére készülő tüntetőket. A tömeg nagy része feloszlott, de kisebb csoportok órákon át valóságos közelharcot vívtak a katonai rendőrökkel.