Sára, Márió
2 °C
6 °C

Schuster visszahívná a karhatalmat

MTI
2004.02.29. 17:07
Vissza kell hívni a rendfenntartó erőket azokról a területekről, ahova a roma éhséglázadások maitt a kormány a múlt a héten rendőröket és katonákat vezényelt, jelentette ki vasárnap Rudolf Schuster szlovák államfő. Schuster az után adott hangot véleményének, hogy vasárnap Kassán találkozót kezdeményezett a Roma Parlament válságstábjának vezetőivel. "Itt az ideje, hogy a fegyveres erőket visszavezényeljék a kaszárnyákba" - fogalmazott az államfő és jelezte, hogy szombaton este telefonon beszélt a védelmi miniszterrel, de Juraj Liskától nem kapott világos választ.

Az elnök a roma vezetőket arra kérte: tekintsenek el az autópályák és a határátkelők tervezett blokádjától. A roma vezetők szerint ez csak abban az esetben képzelhető el, ha a kormány és a parlament azonnal összeül és tárgyalni kezd a szociális törvények megváltoztatásáról.

Schuster azt ígérte, hogy az igazságügyi miniszterrel megbeszéli, miképp lehetne szabadlábra helyezni azokat a fogdában tartott roma asszonyokat, akiknek a gyermeke az anya letartóztatása miatt most ellátás nélkül van.