Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bayer 'kétségbe vonta a román nemzetállamot'

MTI
2004.03.03. 15:31
A román határrendőrség kedd esti közlése szerint az "illetékes szervek kérésére" tiltották meg Bayer Zsolt belépését szombaton hajnalban Románia területére, tekintettel arra, hogy cselekedetei "érinthetik" az ország területi épségét, veszélyeztethetik az ország védelmét, közrendjét és biztonságát.

Mint írták, az illető személyt a román állambiztonsági intézmények jól ismerik, mivel korábban több esetben is nyilvánosan uszított az államrend ellen, dicsőítette a revizionista nézeteket, támogatásáról biztosította az elszakadási törekvéseket, publicisztikai tevékenysége révén pedig kétségbe vonta Románia egységes nemzetállami jellegét.

Az intézkedés határozott időre szól, és egy későbbi időpontban - ha az érintett személy teljesíti a törvény által előírt feltételeket - ismét engedélyt kaphat a beutazáshoz Romániába.

Bayer Zsolt az MTI-nek szerdán elmondta: véleménye szerint "hátborzongatóan hasonlít ez a szöveg" a Chrudinák Alajos újságírót egykor "kiutasító Ceausescu-korszakbeli szöveghez".

Megdöbbentőnek nevezte, hogy egy, az Európai Unióba igyekvő állam "egy ilyet ki mer adni". "Azt írják, hogy én kétségbe vontam a román nemzetállamot" - mondta, hozzátéve: "igen, ezt én fölvállalom".

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban az egységes nemzetállamra való hivatkozás "nem szalonképes". "Hogyan gondolják mégis az egységes román nemzetállamot mondjuk például másfél millió magyarral?" - tette fel a kérdést.