Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Rehabilitáltak egy zsidókat menekítő svájci nőt

MTI
2004.03.03. 17:29
Hivatalosan rehabilitáltak egy genfi nőt Svájcban, aki a második világháború alatt a nácizmus elől menekülőket, elsősorban zsidókat csempészett be az országba, és a határzár megsértése miatt 1945-ben egy katonai bíróság kétheti elzárásra ítélte őt.

A svájci parlament illetékes bizottsága szerdán hagyta jóvá az ítélet megsemmisítését. Stitelmann 1942 és 1945 között 15 zsidó gyermeket csempészett be Svájcba, majd több menekültnek segített Svájcon keresztül Franciaországba jutni, annak ellenére, hogy a svájci kormány 1940-ben elrendelte a határ részleges lezárását. Aimée Stitelmannt egy katonai bíróság 1945-ben 15 napi elzárásra ítélte.

A most 79 éves Aimée Stitelmann az első, akit egy január elsején életbe lépett törvény alapján hivatalosan is rehabilitáltak a második világháború alatt menekültek bujtatása miatt elítélt svájci állampolgárok közül. Rehabilitációért eddig 27-en folyamodtak, de a parlamenti bizottság további kérelmek érkezésére is számít.

A második világháború idején Svájcban közel 300 ezer menekültet rejtegettek a német megszállás alatt álló különböző európai országokból, ugyanakkor 20 ezer, többségében zsidó menekültet fordítottak vissza határairól.