Szabolcs
20 °C
35 °C

Eredeti helyén állíthatják fel az aradi Szabadság-emlékművet

MTI
2004.03.04. 21:58
Az aradi Szabadság-emlékművet várhatóan április elején, az eredetileg előkészített talapzatán, a Tűzoltó téren fogják felállítani - erről hozott határozatot csütörtökön este a román kormány.

A kormányhatározat megszületéséről Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke tájékoztatta az MTI-t. A döntés ugyanis annak gyümölcseként jött létre, hogy az RMDSZ az elmúlt napokban részletesen áttekintette a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőivel az idei protokollum (együttműködési megállapodás) megkötésének lehetőségeit, a még függőben lévő problémákat. Ezek közé tartozott az aradi vértanúknak emléket állító Szabadság-szoborcsoport ügye. Erről két nappal korábban Markó személyesen is beszélt Adrian Nastase miniszterelnökkel, s végül sikerült kialakítani a megegyezést.

A román kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében az aradi Tűzoltó téren kialakítják az aradi megbékélési parkot. Ez azt jelenti, hogy ott, a már részben előkészített talapzaton felállítják a Szabadság-emlékművet, majd ugyanezen a téren egy másik - diadalkapu formájú - emlékművet is emelnek.