Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Az elnökválasztásig nem vonul ki Izrael a Gázai övezetből

MTI
2004.03.05. 13:50
A novemberi amerikai elnökválasztás előtt nem lesz izraeli kivonulás a Gázai övezetből - jelentette ki pénteken Saul Mofaz védelmi miniszter. A védelmi minisztérium közlése szerint Saul Mofaz elhatározásáról a jövő héten esedékes washingtoni látogatása idején tájékoztatja az amerikai vezetőket.

Izrael korábban jelezte: amennyiben továbbra sem lesz előrelépés az izraeli-palesztin béketárgyalásokon, kivonja katonáit a Gázai övezetből és Ciszjordánia egy részéből. Dov Vejszglasz, Ariel Saron miniszterelnök tanácsadója a hét elején amerikai tisztségviselőkkel találkozva már utalt arra, hogy nem lesz kivonulás novemberig, az elnökválasztásig. Amerikai részről korábban az egyoldalú lépések elkerülésére figyelmeztették Izraelt.

Közben Izrael pénteken az ország középső részén is újabb útakadályokkal erősítette a palesztin területek zárlatát. Csütörtökön este az izraeli hatóságok már lezárták az összes palesztin területet, hogy elejét vegyék terrorcselekmények elkövetésének a hét végi zsidó ünnep, a purim idején.