Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Volt gyanúsított a szerb titkosszolgálat élén

MTI
2004.03.07. 11:00
A vasárnapi belgrádi sajtó idézi a kormány tájékoztatási hivatalának közleményét, amely szerint távozik a Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) - titkosszolgálat - éléről Goran Zivaljevic, és a helyére Radeta Bulatovic került, aki Vojislav Kostunica kormányfőnek volt a nemzetbiztonsági tanácsadója, amikor a politikus még jugoszláv államfő volt. Bulatovicot a március 12-i merénylet után bevezetett rendkívüli állapot idején, április 8-án őrizetbe vették állítólagos államellenes tevékenység miatt. Azzal gyanúsították, hogy Aca Tomiccsal, a katonai elhárítás volt parancsnokával együtt találkozott a miniszterelnök elleni merényletért felelőssé tett zimonyi klán két vezetőivel, Legijával és Siptarral, illetve kapcsolatot tartottak fenn az állambiztonsági halálosztag tagjaival, az úgynevezett vörössapkásokkal. A rendőrség akkor közölte, hogy Bulatovic és Tomic ígéretet tett a két maffiavezérnek, hogy a Djindjic-gyilkosság után következő államcsíny idején a katonaság a laktanyákban marad.

Bulatovic három hónap után szabadult, vádat nem emeltek ellene, Aco Tomic viszont hamarosan többedmagával bíróság elé áll. Bulatovichoz hasonlóan Tomic is Kostunica bizalmasai közé tartozott. Bulatovic őrizetbe vétele után nem volt olyan nap, hogy Kostunica és pártja ne nevezte volna politikai fogolynak a tanácsadót, hangoztatva, hogy őrizetbe vétele az ellenzék ellen irányuló politikai bosszúhadjárat része. Most viszont olybá tűnik, hogy Bulatovic kinevezésével a új kormány vesz elégtételt a volt politikai garnitúrán. Ezt a gyanút táplálja, hogy csütörtökön távoznia kellett tisztségéből Sreten Lukic országos rendőrfőkapitánynak is, aki Djindjic meggyilkolása után kulcsszerepet vállalt az alvilág ellen indított hadjáratban. Lukic a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottja.

A kedden megalakult szerb kormány példátlan tisztogatást végzett az államapparátusban. Leváltotta az összes helyettes államtitkárt, az adóhatóság és a társadalombiztosítási intézet vezetőit is. A közvélemény felháborodása ellenére Kostunica azonban szemlátomást nem kívánja meneszteni két új miniszterét, Zoran Stojkovic igazságügyi és Dragan Jocic belügyminisztert. Az ellőbbiről kiderült, hogy politikai perekben ítélkezett, s 1984-ben elítélt hat disszidenst, a belügyminiszterről pedig kitudódott, hogy a nyolcvanas évek elején rablásért féléves felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, s verekedésért pénzbüntetésre kötelezték.