Szabolcs
20 °C
35 °C

Feloszlattak egy emberi jogi tüntetést Szíriában

MTI
2004.03.08. 15:08
Egyes források szerint féltucatnyi emberi jogi aktivistát vettek őrizetbe hétfőn a szíriai rendfenntartó erők Damaszkuszban. Szemtanúk arról számoltak be, hogy tiltakozók kis létszámú, mintegy húszfős csoportja a szír parlament épülete előtt tartott ülősztrájkot. A résztvevők a Szíriai demokratikus szabadságjogok védelmére alakult bizottságok képviseletében az ellen tiltakoztak, hogy 41 éve került hatalomra a Szíriai Baasz (Baath) Párt.

A tiltakozókat polgáriruhás személyek és rendőrök felszólították, hogy hagyják el a területet. Egy tüntető "Szabadságot a vélemény és lelkiismeret foglyainak" feliratot emelt a magasba, amit a hatósági ügynökök összetéptek, majd őrizetbe vették a résztvevőket. Nemrégiben ugyanez az emberi jogi szervezet közleményben tudatta, hogy március 17-én politikai reformokat sürgető követeléssel fordul a hatóságokhoz. A dokumentumot eddig hatezren támogatták aláírásukkal.

Szíriában, ahol a politikai tevékenységet igen szoros ellenőrzés alatt tartják, ez volt az első ilyen jellegű megmozdulás. A hatóságok számos fotóst és újságírót is bekísértek, de a kihallgatás után szabadon engedték őket.