Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Korei segítséget kért a békefolyamathoz

MTI
2004.03.08. 17:44
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia újbóli szerepvállalását sürgette az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában hétfőn a londoni látogatáson tartózkodó Ahmed Korei palesztin kormányfő.

Korei kijelentette: az izraeli-palesztin konfliktus különlegesen kedvező fordulóponthoz érkezhet, s ez valójában a nemzetközi közösség cselekvésétől függ, attól, hogy képesek-e reálisan közelíteni a térség problémáihoz.

A palesztin kormányfő figyelmeztetett arra, hogy egyre fogy az idő az amerikai ihletésű útitervben előirányzott "két államos megoldáshoz", s hozzátette: csak akkor találkozik Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel, ha megbeszéléseiktől áttörés várható. "A mérsékeltek és a békeerők az idő múlásával veszítenek hitelességükből" - hangoztatta.

Korei, akit fogad Tony Blair brit miniszterelnök is, felhívást intézett a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot magába foglaló G8 csoporthoz, hogy segítsenek a békefolyamat gyorsításában és vizsgálják meg az izraeli kormányfő egyoldalú kivonulási terve mögött húzódó szándékokat.