Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Palesztin civilek halála Ciszjordániában és Gázában

MTI
2004.03.09. 06:21
Izraeli katonák egy palesztin diákot és egy zöldségest öltek meg hétfőn két különböző incidens során Ciszjordániában, illetve a Gázai övezetben. Az incidensek egy nappal azután történtek, hogy izraeli katonák tizennégy palesztint - közöttük három gyermeket - öltek meg két menekülttáborban végrehajtott razzia során.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn felszólította az izraeli kormányt, tegyen eleget a polgári áldozatok elkerülésére vonatkozó, a nemzetközi emberiességi jogból eredő kötelezettségének és mondjon le arról, hogy sűrűn lakott területeken indokolatlan erőt alkalmazzon.

A polgári áldozatok elkerülését célzó elővigyázatosságra szólította fel Izraelt hétfőn Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő is, aki ugyanakkor megerősítette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát a "terrorizmussal" szemben.

Izrael hétfőn kijelentette: folytatja a fegyveres palesztin csoportok utáni hajszát. Izrael hétfőn feloldotta a ciszjordániai és gázai palesztin területekre csütörtökön elrendelt teljes zárlatot - jelentette be az izraeli hadsereg.