Boglárka
19 °C
35 °C

Büntetéssel fenyegeti a külföldi újságírókat Zimbabwe

MTI
2004.03.10. 18:07
Szankciókkal fenyegette meg a külföldi médiumok zimbabwei tudósítóit a hararei kormány.

A szerdán ismertté vált közlemény zsoldosokként bélyegezte meg a külföldi médiumok Zimbabwéban dolgozó újságíróit és büntető intézkedéseket helyezett kilátásba velük szemben.

Jonathan Moyo tájékoztatási miniszter azzal vádolta meg a legtekintélyesebb külföldi médiumokat, köztük a CNN-t, a BBC-t, továbbá a legismertebb brit napilapokat, hogy az ország lejáratására törnek. A külföldi médiumok belföldi tudósítóit pedig azzal a váddal illette, hogy - mint fogalmazott - ezen médiumok zsoldjába szegődnek, s megszegik az ország törvényeit azáltal, hogy a munkájuk révén szerzett devizát nem váltják át helyi pénzre. A miniszter hasonló váddal illetett számos külföldi és belföldi médiumot, valamint a legnagyobb nemzetközi hírügynökségeket, köztök aReuterst, az AFP-t és az AP-t.

A tájékoztatási miniszter különböző büntető intézkedéseket helyezett kilátsába, ezeket azonban nem részletezte.

Zimbabwéban az elmúlt időszakban jelentősen korlátozták a sajtószabadságot, a bíráló hangnemű tudósítások továbbítását pedig szinte teljes mértékben megakadályozták. Jonathan Moyo ezen intézkedések legfőbb kiagyalójának számít.