Szabolcs
20 °C
35 °C

Szerbiában újabb elnökválasztást írnak ki

MTI
2004.03.11. 20:27
Predrag Markovic szerb parlamenti elnök csütörtökön bejelentette, hogy április 4-én kiírja az újabb, már negyedik köztársaságielnök-választást. Jelen pillanatban nem tudni, hogy ki fogja összemérni erejét a legutóbbi elnökválasztás "erkölcsi győztesével", Tomislav Nikolic radikális pártvezetővel. Markovic szerint az országnak legkésőbb június 28-ig, Szent Vitus napjáig lesz elnöke (ez a nap a rigómezei csata és sok más történelmi esemény évfordulója). A választás pontos időpontja attól függ, miként halad majd az alkotmányozó folyamat.

Szerbiának a tavalyi év elejéig volt "rendes" köztársasági elnöke, Milan Milutinovic személyében, aki nem sokkal mandátuma lejárta után feladta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT). Másfél év leforgása alatt háromszor tartottak elnökválasztást, de mindhárom szavazás kudarcba fulladt, mivel a részvételi arány nem érte el az ötven százalékot.

A legutóbb megismételt, tavaly november 16-iki sikertelen elnökválasztáson Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese fölényes győzelmet aratott a kormánykoalíció jelöltje, Dragoljub Micunovic felett (ekkor Kostunica nem indult). Az újabb, negyedik elnökválasztást minden bizonnyal siker koronázza, mivel a szerb parlament február 25-én eltörölte a választójogi törvényből az ötven százalékos küszöböt. Belgrádi elemzők szerint a radikális politikus esetleges győzelmével végleg bezárulna a Nyugat ajtaja Szerbia előtt.