Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A visegrádi négyek Kassán

MTI
2004.03.11. 20:48
Csütörtökön kora estig megérkeztek Kassára a visegrádi országok államfői, Mádl Ferenc magyar, Václav Klaus cseh és Aleksander Kwasniewski lengyel államfő - akik a pénteken esedékes érdemi tárgyalásokat megelőző estén végigsétáltak Kassa legendásan szép főutcáján, majd a kassai Állami Színházban este kulturális programot kínált nekik vendéglátójuk, Rudolf Schuster szlovák államfő. Az esti séta közben Mádl Ferenc elismeréssel szólt arról, hogy a város a Szent Erzsébet székesegyház, a II. Rákóczi Ferenc földi maradványait őrző domb közelében a közelmúltban szobrot állított a székesegyház névadó védőszentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek.

Az életnagyságú szobor megtekintése után a négy államfő rövid időre megállt annál az utcakőnél, melynek felirata a V4-es elnöki találkozó napját és résztvevőinek nevét örökíti meg. A dómot körülvevő kövezet számos hasonló nevet őriz, köztük a volt magyar államfőét, Göncz Árpádét, vagy a Páneurópai Unió elnökéét, Habsburg Ottóét. A Kassára látogató hírességek neveinek ilyetén való megörökítéséből Rudolf Schuster még annak idején Kassa főpolgármestereként teremtett hagyományt.

A négy visegrádi államfő és kísérete a kassai Állami Színház tiszteletükre adott kultúrműsorának megtekintésével, majd Rudolf Schuster díszvacsoráján való részvételével fejezték be a találkozó érdemi, pénteki napját megelőző programjukat.