Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tüntetés Irakban

MTI
2004.03.13. 13:24
Az iraki ideiglenes alkotmány ellen tüntettek szombaton a Bagdadtól délre lévő síita szent városban, Nedzsefben és az ország északi nagyvárosában, Moszulban.

A hétfőn elfogadott ideiglenes alkotmány valamint az amerikai megszállás ellen pénteken több ezer síita tüntetett Bagdadban is.

Nedzsefben diákok vonultak Ali imám mauzóleumához és azt skandálták: a népnek fel kell lázadnia az amerikaiak és az alkotmány ellen. A diákok a nemzeti egységet és a nagyajatolláhokat éltették. Nedzsef közelében egy radikális síita vezető, Moktada Szadr az új ideiglenes alkotmányról kijelentette, hogy annak célja Irak és az iszlám vallás kiárusítása. A síita vezető "a Palesztinát kiárusító" Balfour-nyilatkozathoz hasonlította az alkotmányt.

(Arthur Balfour egykori brit külügyminiszter a múlt század elején nyilatkozatban kormánya támogatásáról biztosította a palesztinai zsidó állam létrehozását.)

Mintegy 250 diák tiltakozott Moszulban az alkotmány ellen. A helyszíni jelentések szerint a békésen zajlott tüntetés résztvevői szintén a nemzeti egység mellett emelték szavukat.