György
14 °C
24 °C

Az atomenergia-ügynökség elfogadta az Iránt elítélő határozatot

MTI
2004.03.13. 15:37
Elítélte Iránt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzó tanácsa szombaton, mert Teherán fontos információkat tart vissza atomprogramjáról.

A NAÜ bécsi székhelyén vita nélkül fogadta el a határozatot, amely aggodalommal szólt arról, hogy Irán októberi ígéretei ellenére sem adott teljes képet atomprogramjáról.

A határozat több napos késedelem után született meg. A testület korábbi megállapításai rögzítették azt, hogy Irán eddig nem adott átfogó tájékoztatást atomprogramjáról, ugyanakkor kész a hiány pótlására és a NAÜ-vel való együttműködésre.

Irán képviselője sajnálkozásának adott hangot a NAÜ határozatával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy azt egy bizonyos ország erőltette a testületre. Kijelentésével nyilvánvalóan az Egyesült Államokra utalt. Propagandafogásnak minősítette és visszautasította a határozatot az iráni külügyminisztérium is hangsúlyozva, hogy Teherán nem fogad el semmilyen újabb, vele szemben megfogalmazott követelést. Az iráni küldött szombaton hangsúlyozta: országa kész folytatni az együttműködést a NAÜ-vel.

Washington Bécsben is fenntartotta vádjait, hogy Teherán titokban atomfegyver kifejlesztésén dolgozik. Az Egyesült Államok szerette volna elérni, hogy a NAÜ határozatában panaszolják be Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amely nemzetközi büntetőintézkedéseket hozhat az atomsorompó-szerződés megsértése miatt.