Ágnes
-1 °C
2 °C

Riadókészültségbe helyezték a grúz hadsereget

MTI
2004.03.14. 12:30
Mihail Szaakasvili grúz elnököt fegyveresek gátolták meg abban, hogy vasárnap Adzsária területére lépjen. Ezzel egy időben az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztette Grúziát: tartózkodjék attól, hogy csapatokat küldjön Adzsária térségébe.

Moszkvában Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó autonóm terület elnöke szombaton Moszkvában arról panaszkodott, hogy a grúz hatóságok fegyveres rajtaütésre készülnek hatalma ellen. Másnap reggel a Grúziához tartozó Adzsáriba tartó Szaakasvili gépkocsioszlopát a grúz-adzsár határ mentén lévő Csolokinál fegyveresek tartóztatták fel, sőt figyelmezető lövéseket is leadtak. Szaakasvili, hogy elkerülje a vérontást inkább visszafordult Poti felé.

Szaakasvili a március 28-án esedékes parlamenti választások kampányának a keretében akart Adzsáriába utazni. Határozottan visszautasította Abasidze vádaskodásait, és leszögezte: "Tbiliszinek nincs szüksége harckocsik bevetésére, törvényes úton is megnyerjük a választásokat".

A térségben éleződő feszültségre utal az is, hogy Adzsária lezárta légterét, a köztársaság fővárosának, a Fekete-tenger partján lévő Batuminak a repülőteréhez vezető utat pedig a helyi hatóságok teherautókkal torlaszolták el.