Géza
-11 °C
-4 °C

Robbanások egy izraeli kikötőben, tizenegy halott

MTI
2004.03.14. 18:32
Tizenegy halottja van azoknak a robbantásoknak, amelyeket öngyilkos merénylők hajtottak végre vasárnap délután az izraeli Asdod kikötőjében. Feltehetőleg egy vegyianyag-raktár volt a merényletek célpontja. Az Izrael déli részén, a Gázai övezettől nem messze lévő lévő kikötőben az első feltételezések szerint kettős robbantás történt - jelentette az izraeli hadsereg rádiója, valamint több televíziós állomás. A mentők egy harmadik robbantásról is beszámoltak, de mint utóbb kiderült, ennek nem volt köze a másik két detonációhoz.

A merényletek elkövetését a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű fegyveres csoport valamint a Hamász nevű szélsőséges szervezet vállalta - erősítette meg több forrás. A rendőrség az első pillanatokban még balesetre gyanakodott. A robbanások helyszínén a kilenc izraeli áldozat mellett megtalálták a két merénylő tetemét is, akikről egyelőre csak annyit tudni, hogy a Gázai övezetben lévő Dzsebalíja menekülttáborból érkeztek. A sebesültek száma legalább tizennyolc - derült ki a híradásokból.

A mentőosztagok egyik tagja szerint a holttestek közül néhányat a robbanás ereje messzire vetett. Az áldozatok között van néhány kikötői munkás is. A helyi rendőrség szerint a robbantók a kikötőben lévő vegyianyag-raktárt akarták levegőbe röpíteni. A hatóságok lezárták a merénylet körzetét.