Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Orosz elnökválasztás: Putyin győzött

MTI
2004.03.14. 19:57
Az első előzetes eredmények szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök fölényes győzelmét hozta a vasárnapi oroszországi elnökválasztás. A szavazóhelyiségek a 11 időzónát felölelő Oroszországban, így a kalinyingrádi exklávéban is közép-európai idő szerint vasárnap este hét órakor zártak be. A szavazatösszesítő jegyzőkönyvek 14,7 százalékának feldolgozása alapján Vlagyimir Putyin elnök 66,5 százalékkal állt az élen. Az első exit-poll szerint Putyin a szavazatok 69 százalékát szerezte meg. Valgyimir Putyin újraválasztása azonban már órákkal előbb bizonyossá vált, miután a részvétel Oroszország-szerte meghaladta az érvényességhez szükséges 50 százalékos küszöböt.

A hivatalban lévő államfő újraválasztása az előzetes felmérések szerint csakis a szavazás érvényességétől függött. Az exit-poll szerint Nyikolaj Haritonov kommunista jelölt 12,6, a nemzeti-baloldali Szergej Glazjev 4,7, a liberális Irina Hakamada szintén 4,7, az ultranacionalista Oleg Maliskin 2,3, míg Szergej Mironov felsőházi elnök egy százalékra számíthat. A szavazók 5,5 százaléka elutasította az összes jelöltet, a "mindenki ellen" rovatot töltve ki.

A részvétel 61,18 százalék volt röviddel az urnazárás előtt. Alekszandr Vesnyjakov, a választási bizottság elnöke hétfő reggelre ígért előzetes választási végeredményeket. A választás nyugodt légkörben zajlott, bár a csecsenföldi szavazóhelyiségek környékén felrobbant három pokolgép. A vasárnapi választás eredményeként Vlagyimir Putyin újabb négy évre Oroszország államfője marad.