Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Éberségi kampány Londonban

MTI
2004.03.14. 20:37
Minden eddiginél fokozottabb éberségre szólította fel a tömegközlekedési eszközökön utazó briteket vasárnap a brit védelmi miniszter, hétfőtől pedig a brit közlekedési rendőrség is éberségi kampányt indít a londoni metrón a spanyolországi merényletek hatására. Geoff Hoon védelmi miniszter a BBC tévé politikai magazinműsorában közölte: a kormány tartalékos katonákból összesen 14, gyorsan bevethető akciócsoportot helyezett készenlétbe "válsághelyzetek esetére".

Hoon azt kérte a lakosságtól, hogy ha bármi gyanúsat - elhagyott poggyászt, kézitáskát, vagy akár csak levéltárcát - lát a tömegközlekedési eszközökön, haladéktalanul jelentse a rendőrségnek. A miniszter szerint mindenki nyugodtan jelentsen be bármiféle gyanús tárgyat, a "rendőrség nem fog megharagudni, ha a riadó vaklármának bizonyul". Nem kommentálta ugyanakkor azokat a sajtóértesüléseket, hogy a brit vonatokra fegyveres őröket telepítenének. Hoon arra bíztatta a tömegközlekedést használókat, hogy kérdezgessék egymástól, kié egy-egy csomag, ha annak látszólag nincs gazdája.

Ugyanerre fogja felszólítani az utazóközönséget a Scotland Yardon belül külön egységként működő közlekedési rendőrség - British Transport Police - hétfőn induló kampányában. A BTP a 400 kilométer hosszú, naponta 4 millió utas által használt londoni metró 275 megállójának mindegyikében éberségre, a gazdátlan csomagok azonnali bejelentésére felszólító plakátokat helyez el. Brit biztonsági szakértők régóta hangoztatják, hogy bármely nagy-britanniai terrorcselekmény legvalószínűbb - és legsebezhetőbb - célpontja a mindig zsúfolt londoni metró. Nagy-Britanniában már hónapok óta a második legmagasabb terrorkészültség van érvényben. A belső elhárítás (MI5) szakértőinek nem titkolt véleménye szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e terrortámadás brit földön, hanem csak az, hogy mikor.