Alfréd
-3 °C
3 °C

Robbanószerrel teli autó a karacsi amerikai konzulátusnál

MTI
2004.03.15. 11:24
Robbanóanyaggal megrakott kisteherautót fedeztek fel és hatástalanítottak a tűzszerészek hétfőn a dél-pakisztáni nagyváros, Karacsi szigorúan őrzött amerikai konzulátusa előtt. A pakisztáni rendőrség szerint "hatalmas pusztítástól" - menekült meg az épület. Colin Powell amerikai külügyminiszter közben megkezdte dél-ázsiai körútját.

A pakisztáni hatóságok szerint a konzulátust védő biztonsági erők észrevették, hogy a képviselet falától mintegy öt méterre áll egy kisteherautó, amelyben ül két férfi. Még mielőtt kérdőre vonhatták volna őket, egy másik autóval eltűntek a helyszínről. Rasid Ahmed tájékoztatásügyi miniszter kijelentette, hogy a két férfi fel akarta robbantani a járműbe rejtett mintegy 750 liternyi folyékony robbanószert. A rendőrség a felfedezés után nagy erőkkel lezárta a környéket, és kutatott esetleges további pokolgépek után. A konzulátust meghatározatlan ideig zárva tartják.

A merényletkísérlet felfedezése után két nappal érkezik Pakisztánba, az Indiát és Afganisztánt is érintő körútjának második állomására Colin Powell amerikai külügyminiszter. A terv szerint azonban Karacsiba nem megy. Powell hétfőn azzal a céllal utazott Újdelhibe, hogy buzdítsa az indiai vezetőket a jelenlegi kül- és biztonságpolitika folytatására és arra, hogy kössenek tartós békét Pakisztánnal, bővítsék a kétoldalú kapcsolatokat.